אפוטרופסות

עורך דין אביב סטרול

אפוטרופסות נועדה למנוע מקרים שבהם אנשים שאינם כשירים לנהל את ענייניהם הבריאותיים והכלכליים, יישארו ללא הגנה משפטית. לחלופין, אדם כשיר אשר נמצא בתפקוד מלא יכול להיערך מראש למצב עתידי שבו הוא לא יהיה כשיר מבחינה משפטית, ולהעניק ייפוי כוח מתמשך לאדם אחר הכולל הוראות והנחיות מקדימות במידה וימונה לו אפוטרופוס עתידי.

מהי אפוטרופסות?

אפוטרופסות הוא הליך משפטי שבאמצעותו ממנים אדם, באמצעות בית המשפט לענייני משפחה, כדי לטפל בענייני אדם אחר (בדרך כלל בן או בת משפחה) אשר הוגדר כ"פסול דין" – דהיינו, אדם שאינו כשיר משפטית עקב גילו הצעיר, מחלה נפשית או ליקויים בתפקוד הקוגניטיבי.

בני משפחתו של האדם אשר מוכר כ"פסול דין", מגישים את בקשת מינוי האפוטרופסות בצירוף חוות דעת רפואיות לבית המשפט, אשר מחליט האם הוא מאשר את הבקשה, הבסיס לאישורו הוא במקרים בהם הוא משוכנע שמינוי אפוטרופסות ישרת את צורכי אותו אדם 'פסול דין'.

בנוסף, במקרים בהם קיימים סכסוכים משפחתיים הנוגעים לסמכותו וזהותו של האפוטרופוס, רשאי בית המשפט למנות אדם זר נוסף, חרף התנגדות המשפחה ואף לחייב אותם לשלם את דמי הטרחה שלו.

ביטול מינוי אפוטרופוס מתבצע אך ורק באמצעות האפוטרופוס הכללי ובית המשפט. בידי האפוטרופוס שמונה קיימת הסמכות להחליט בכל הנוגע לתחומי צו האפוטרופסות והוא מחויב בדיווח שנתי אודות מצבו של 'פסול הדין'

מהו תפקידו של האפוטרופוס?

תפקיד אפוטרופוס נקבע על ידי בית המשפט, אשר מגדיר אילו תחומי אחריות יהיו בסמכותו והאם הוא ימונה לתקופה קבועה או זמנית. מתוקף תפקידו נדרש האפוטרופוס לייצג את הממנה בכל עניין ובכל פעולה משפטית, זאת בהתאם לסמכויות שהוענקו לו על ידי בית המשפט. חובתו של האפוטרופוס לפעול בתום לב, במסירות, באמינות ובהוגנות ולשמור על עניינו של הממנה שהוא אחראי עליו. בית המשפט רשאי למנות אפוטרופוס רק לענייני רכוש או רק לענייני גוף או לשניהם.

חובת הדיווח

האפוטרופוס מחויב לדווח אחת לשנה על ההכנסות וההוצאות של הממנה,  לאפוטרופוס הכללי. כמו כן, תוך 30 יום ממועד מינויו של האפוטרופוס, הוא מחויב לדווח לאפוטרופוס הכללי אודות פירוט הכנסים של הממנה. הפיקוח על הטיפול בממנה וניהול כספיו האישיים מתבצע על ידי האפוטרופוס הכללי המשרד המשפטים.

מעוניינים במינוי אפוטרופוס או בהסכם ייפוי כוח מתמשך? הגעתם למקום הנכון! צרו עימנו קשר ונשמח לעמוד לרשותכם.

תוכן עניינים

5 נקודות על דמי מזונות

מזונות ילדים ומזונות אישה גירושין הם לא רק אקט משפחתי כואב ופוגעני, אלא גם אקט בעל השלכות משפטיות בעלות אופי ייחודי מאוד, בישראל יותר מביתר

קרא עוד »
תמונת הורים בעימות של משמורת משותפת

3 נקודות חשובות איך מוכיחים ניכור הורי

אין סיבה אחת לניכור הורי. זה יכול להיות בן זוג שברצונו לנקום בבן הזוג השני באמצעות השימוש בילדים. זה יכול להיות ניסיון לסחוט את בן הזוג, אם זה לצורך העברת כספים אחת, ואם זה לצורך הגדלת סכום המזונות שנפסק במהלך הליך הגירושין. זה יכול להיות פריקת זעם שיש כלפי ההורה השני, וגם זה, באמצעות ילדו. בתי המשפט בישראל רואים את התופעה מאוד בחומרה, ודורשים לטפל בה באופן מיידי.

קרא עוד »

גירושין לבעלי עסק ולעצמאים

גירושין לעצמאים מה הופך גירושין לעצמאים, כלומר מצב בו אחד מבני הזוג או שניהם עצמאים, להליך מיוחד ושונה מהליך גירושין בו שני בני הזוג שכירים?

קרא עוד »
גירושים אזרחיים אינם פשוטים

גירושים אזרחיים

במאמר זה נדון בגירושים אזרחיים. למעשה, כפי שנסביר להלן, לא קיים במדינה ישראל הליך משפטי רשמי של "גירושים אזרחיים". כאשר אנו מדברים על גירושים אזרחיים

קרא עוד »
הסכם גירושין לדוגמא

דוגמא ל הסכם ממון 

התהליך המשפטי של גירושין הוא מורכב מאוד ומורכב מחוקים, תקנות והלכות שונות. עורך דין מיומן בתחום זה יכול להבין ולהסביר את הפרטים והחוקים הנוגעים לתהליך הגירושין, את הזכויות והחובות שלך, ואת האפשרויות המשפטיות הקיימות לך ספציפי ובכלל.

קרא עוד »