חיוב בעל ב גט בנסיבות של בגידה

עורך דין אביב סטרול

גט בגידה ודיני משפחה בישראל שונים מכל מקום בעולם, המשפט הישראלי הוא דמות ייחודית בתחום דיני המשפחה, מכיוון שהוא מתפצל לשני דינים – דתי ואזרחי. הפיצול מעורר בעיות רבות, ומייצר חוסר אחידות בפסיקה. בגידה היא תחום שנמצא בחוסר אחידות, אך יחד עם זאת, ישנם תחומים בענייני גירושין שבהם נקבעו קביעות מחייבות.

דיני המשפחה בישראל

בתקופת המנדט הבריטי, עוגן החוק לפיו על ענייני מעמד אישי חל הדין הדתי. ענייני המעמד האישי כוללים בתוכם כמה נושאים, וביניהם נישואין וגם גירושין. ערכאות השיפוט שעוסקות היום בעיניני משפחה, הן בית הדין הרבני שהוא ערכאה דתית, ובית המשפט לענייני משפחה שהוא ערכאה אזרחית.

בניגוד לאינטואיציה הראשונית, ההחלטה אם לדון בסוגיה לפי הדין הדתי או לפי הדין האזרחי לא תלויה בערכאה שאליה פונים. ייתכנו מצבים שבהם יתקיים דיון בבית המשפט לענייני משפחה לפי הדין הדתי.

הבחירה בדין הדתי או האזרחי נקבעת לפי הסוגיה – כאשר ישנו פיצול בין ענייני מעמד אישי שדנים בהם לפי הדין הדתי (כמו גירושין, מתן גט, הסכם מזונות אישה וכו'…), לבין עניינים שאינם מעמד אישי שדנים בהם לפי הדין האזרחי (חלוקת רכוש לדוגמא).

בגידה בראי המשפט

לפי המשפט הישראלי, הבגידה היא לא נושא שניתן לדון בו בבית המשפט. מדובר בשאלה שעוסקת בתחום המוסר בלבד, ועם כמה שהיא עניין קשה שעלול לפגוע מאוד באנשים – בית המשפט אינו מוסמך להתערב בשאלות מוסריות שכאלה. התפיסה היא שהמשפט לא יכול להתערב ולהסדיר נאמנות מינית ע"י דינים וחוקים שונים.

יחד עם זאת, לפי הדין העברי, יש משמעות לשאלת הבגידה, ויש השלכה על עניינים הקשורים בגירושין. יש הבדל גדול בין התפיסה הדתית לאזרחית. בבית הדין הרבני אין אותו מעמד לחוסר נאמנות של הגבר ולבגידה של האישה, ויש לכך השלכות משפטיות.

בדינים הדתיים, זוג שמעוניין להתגרש חייב "עילת גירושין", צריכה להיות סיבה למתן הגט. לפי הדין הדתי, אי אפשר לתת "גירושין ללא אשם", כלומר להתגרש פשוט כי הקשר הזוגי כבר לא מתאים. עילות לדוגמא הן סירוב לקיים יחסי מין, עקרות, גבר שלא מפרנס את אשתו, וגם חוסר נאמנות.

השפעת בגידה של הבעל על מתן גירושין

כאמור, לתפיסתו של בית הדין הרבני, חוסר נאמנות של גבר תהיה לרוב פחות חמורה מאשר חוסר נאמנות של אישה. בכמה פסקי דין של בית הדין הרבני נאמר שבגידת אישה מסמלת את מות הנישואין, בעוד של גבר אינה בהכרח מסמלת זאת.

עם זאת, ישנם מצבים בהם בגידה של הגבר תוביל לחיוב גירושין ומתן הגירושין לאשתו, אם היא חפצה בכך. כאשר בית הדין מבין שאין סיכוי לשלום בית ולהמשך חיי הנישואין, הוא יוכל לחייב את הבעל, ובכך לבצע גירושין.

השלכות בגידה על הסכם ממון

בעבר, הגישה הרווחת הייתה שיש לבית הדין הרבני סמכות לחלק את הרכוש בין בני הזוג לפי הדין הדתי. ואולם, הגישה כיום היא שעל בית הדין הדתי חובה לחלק את הרכוש לפי הדין האזרחי.

לפי בג"ץ בבלי, שמהווה ציון דרך בדיני המשפחה, יש חוקים בישראל שאוסרים על החלת דין דתי באופן מפלה, בין היתר כלפי נשים. נקבע שבכל עניין אזרחי שאינו מענייני המעמד האישי (כמו חלוקת רכוש שנקבעת בתוך הסכם גירושין), חובה תמיד להחיל דין אזרחי מקומי.

אבל, לפני כמה שנים הייתה "רעידת אדמה" בתחום, עקב פסק דין המכונה "בג"ץ הבוגדת". בג"ץ אישר החלטה של בית דין רבני, ששללה את חלקה של אישה בבית המגורים המשותף, מכיוון שהיא לא היתה נאמנה לבעלה. לאחר דיון נוסף, בוטלה קביעה זו עקב חוסר סמכות, והלכת בבלי חזרה על כנה, והיא הדין המחייב.

בג"ץ קבע שלא ניתן ליישם את הדין העברי על חלוקת רכוש, בגלל שחלוקת רכוש היא סוגייה אזרחית לחלוטין, ובגידה היא שאלה מוסרית ולא משפטית. לכן, חוסר נאמנות לא יכולה לשלול את הזכויות של בן הזוג הבוגד, ולא מענישים אותו על כך באמצעות גריעת זכויות מתוך הסכם גירושין.

תמונת ידים של אדם שמתגרש

השלכות חוסר נאמנות על הסכם גירושין

הסכם גירושין כולל בתוכו בין היתר את כל ההסכמות של בני הזוג בדברים הנוגעים לענייני גירושין. לבגידה של הגבר או של האישה יכולה להיות השפעה על הסכם גירושין, אך בדרך כלל ההשפעה תהיה לרעת האישה יותר מאשר לרעת הגבר.

חוסר נאמנות האישה תוכל לעלות לה במחיר כבד בערכאה הדתית, מה שיכול להוות קלף מיקוח עבור הגבר בקביעת הסכם גירושין. כלומר, אם האישה יודעת שבית הדין הרבני יפסוק לרעתה בגלל שבגדה, ייתכן שתהיה מוכנה להתפשר מאוד בקביעת ההסכם .

השלכות חוסר נאמנות על מזונות

מזונות אישה הם סוגיה של מעמד אישי, ועל כן הם נידונים לפי הדין הדתי. חובת המזונות נגזרת מהנישואים, כאשר מדובר באחד החיובים של בעל כלפי אשתו – לזון ולפרנס אותה. אמת המידה לגובה המזונות היא לפי רמת החיים שהאישה הייתה מורגלת בה בבית אביה.

הדגש החשוב הוא שבעל חייב מזונות לאשתו רק כשהם חיים יחד. בפסיקות רבות של בית הדין הרבני, אישה שבגדה איבדה חלק מזכויותיה, וביניהן גם הזכות למזונות עד גירושין. על כן, בבית הדין הרבני היו כמה קביעות ששללו הסכם מזונות, עקב בגידת האישה.

קצת עלינו

אנו מאמינים כי לכל לקוח ולקוחה קיימת הזכות לקבל את השירות המשפטי האופטימלי עבורם, ואנחנו פועלים יום ביומו למען זכויותיהם של כלל לקוחותינו. אין ספק שתחום דיני משפחה הינו תחום מורכב וסבוך, הטומן בחובו רגישויות רבות המצריכות עדינות, אוזן קשבת, תמיכה וליווי צמוד. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן עבורכם!

לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי במשרד עו"ד אביב סטרול, לחצו כאן ליצירת קשר לייעוץ ראשונית ונציגינו ישמחו לעמוד לשירותכם!

תוכן עניינים

5 נקודות על דמי מזונות

מזונות ילדים ומזונות אישה גירושין הם לא רק אקט משפחתי כואב ופוגעני, אלא גם אקט בעל השלכות משפטיות בעלות אופי ייחודי מאוד, בישראל יותר מביתר

קרא עוד »
תמונת הורים בעימות של משמורת משותפת

3 נקודות חשובות איך מוכיחים ניכור הורי

אין סיבה אחת לניכור הורי. זה יכול להיות בן זוג שברצונו לנקום בבן הזוג השני באמצעות השימוש בילדים. זה יכול להיות ניסיון לסחוט את בן הזוג, אם זה לצורך העברת כספים אחת, ואם זה לצורך הגדלת סכום המזונות שנפסק במהלך הליך הגירושין. זה יכול להיות פריקת זעם שיש כלפי ההורה השני, וגם זה, באמצעות ילדו. בתי המשפט בישראל רואים את התופעה מאוד בחומרה, ודורשים לטפל בה באופן מיידי.

קרא עוד »

גירושין לבעלי עסק ולעצמאים

גירושין לעצמאים מה הופך גירושין לעצמאים, כלומר מצב בו אחד מבני הזוג או שניהם עצמאים, להליך מיוחד ושונה מהליך גירושין בו שני בני הזוג שכירים?

קרא עוד »
גירושים אזרחיים אינם פשוטים

גירושים אזרחיים

במאמר זה נדון בגירושים אזרחיים. למעשה, כפי שנסביר להלן, לא קיים במדינה ישראל הליך משפטי רשמי של "גירושים אזרחיים". כאשר אנו מדברים על גירושים אזרחיים

קרא עוד »
הסכם גירושין לדוגמא

דוגמא ל הסכם ממון 

התהליך המשפטי של גירושין הוא מורכב מאוד ומורכב מחוקים, תקנות והלכות שונות. עורך דין מיומן בתחום זה יכול להבין ולהסביר את הפרטים והחוקים הנוגעים לתהליך הגירושין, את הזכויות והחובות שלך, ואת האפשרויות המשפטיות הקיימות לך ספציפי ובכלל.

קרא עוד »