מה נחשב בגידה ברבנות?

עורך דין אביב סטרול

מה זה בגידה על פי ההלכה?

לשאלה מה זה בגידה על פי ההלכה יש תשובה מורכבת, ומעט מצערת. לפי דין תורה, מותר לגבר להינשא לכמה נשים, ובעבר אכן זו הייתה הנורמה – בעיקר מסיבות כלכליות. בעבר, לאישה לא היה כוח כלכלי, היא לא עבדה ולא השתכרה, אלא נשארה בבית ודאגה למטלות השוטפות ולגידול הילדים, בעוד הבעל היה יוצא לעבודה ומפרנס.

לכן, נוצרה תלות של האישה בגברים – בתחילת חייה, הייתה לה תלות באביה, כאשר הוא מפרנס את ילדיו ואותה בין היתר – וכאשר האישה נישאה, היא עברה לרשות בעלה, שכעת תפקידו היה לדאוג לה לכל צרכיה.

בהמשך הדרך, הוחל "חרם דרבנו גרשום", שמשמעותו היא שעם ישראל קיבל על עצמו שלא להינשא ליותר מאישה אחת. ואכן, פני החברה היהודית השתנו לאחר "חרם דרבנו גרשום", והנורמה המחייבת הייתה נישואין של אישה אחת לגבר אחד.

דיני משפחה בישראל

דיני המשפחה בישראל מהווים תופעה משפטית חריגה, כאשר סמכות השיפוט בעניינים אלה נתונה גם לבתי המשפט האזרחיים, וגם לבתי הדין הדתיים. בישראל יש מגוון רחב של דתות ועדות, ולרובן קיימים בתי משפט דתיים, כמו למשל בתי הדין הרבניים, בתי הדין השרעיים (עבור מוסלמים), בתי הדין הנוצריים, בתי הדין הדרוזים וכו'…

נתמקד בבית הדין הרבני. ענייני נישואין וגירושין כפופים למונופול דתי יהודי, שבראשו עומדת הרבנות הראשית. נישואין לפי ההלכה יוכלו להיות מוכרים במדינת ישראל רק אם נערכו בידי הרבנות. גם נושא הגירושין כפוף לסמכות בתי הדין הרבניים, והמשמעות היא שסוגיות מסוימות צריכות להיות נדונות ולקבל הכרעה לפי הדין העברי הדתי.

המשמעות לכך היא שבגידה אינה מטופלת באופן סימטרי בין נשים לגברים בבתי הדין הרבניים. בגידה של אישה תהווה עניין גדול ומשמעותי בהרבה מאשר בגידה של גבר. כאשר אישה בוגדת בבעלה, היא מאבדת את זכותה לכתובה, ולמעשה מפסידה בכך זכויות כספיות. כאשר בעל בוגד, הוא לא מאבד מזכויותיו הממוניות.

צד הנבגד/ת – איך לפעול בתהליך המשפטי

כאשר בן או בת זוג נבגדים, ומעוניינים להתגרש בשל כך – ישנם כמה צעדים שכדאי לבצע טרם הגשת תביעת הגירושין. ראשית, איסוף ראיות והוכחות. בבית המשפט, טענות יתקבלו רק אם יש ראיות שתומכות בטענה, אחרת מדובר ב"מילה כנגד מילה". שנית, לפנות אל עורך דין מומלץ מאוד, כדי שיעניק סיוע וליווי בתהליך המורכב בירוקרטית ונפשית של הגשת תביעת גירושין.

חשוב לדעת שבעקבות הפיצול בין הדתי הדתי לדין האזרחי, נוצר מצב הנקרא "מרוץ הסמכויות", ומשמעותו היא שהערכאה שתדון בתביעה היא הערכאה שהוגשה בה התביעה בתאריך המוקדם יותר. במידה שאחד מבני הזוג מגיש את התביעה לבית הדין הרבני ביום מסוים ובשעה מסוימת, ובן הזוג השני מגיש את התביעה לבית הדין האזרחי מאוחר יותר – התביעה תידון בבית הדין הרבני.

וכך, בגלל שבית הדין האזרחי (בית המשפט לענייני משפחה) נוטה לפסוק באופן ליברלי ושוויוני שמיטיב עם הנשים, ובית הדין הרבני נוטה לפסוק באופן שמרני שמיטיב עם הגברים – נוצר מצב של מרוץ בין האישה לגבר, מי יגיש ראשון את תביעתו. התוצאות של המרוץ משמעותיות ביותר להכרעה הסופית בתיק.

השלכות בגידה על הסכם גירושין

כאמור, ענייני גירושין מתחלקים בין הדין הדתי לבין הדין האזרחי. בתוך ענייני הגירושין, ישנן סוגיות רבות כמו מתן הגט, חלוקת רכוש, משמורת על ילדים, מזונות ועוד… הבחירה בדין הדתי או בדין האזרחי נעשית לפי הסוגיה המדוברת. למשל, סוגייה שקשורה לגירושין עצמם ולמתן הגט, תהיה נידונה לפי הדין הדתי.

ואולם, סוגיות בנושא חלוקת רכוש יהיו כפופות דווקא לדין האזרחי – מה שמבטיח התייחסות מעט יותר שוויונית לנשים, במיוחד כאשר הערכאה הדנה בסוגיה היא בית המשפט לענייני משפחה. הסכם גירושין הוא הסכם שנערך בין בני הזוג, ובו מסוכמים כל ההבנות וההסכמות שבני הזוג הגיעו אליהן לגבי אופן ההתנהלות לאחר ובמהלך הגירושין.

בדין האזרחי, בגידה היא שאלה מוסרית בלבד, ולכן היא לא רלוונטית לקביעת חלוקת הרכוש. אין עונש על בגידה, והיא לא עניין שנתון לדיון בבית המשפט האזרחי. לכן, לבגידה באופן כללי אין השלכות ישירות על הסכם הגירושין. עם זאת, ייתכנו השלכות עקיפות, כאשר אישה שבגדה תתפשר בהסכם הגירושין על עניינים מסוימים, כדי לקבל את הגט מבעלה, כאשר היא יודעת שבית הדין הרבני ייטה לרעתה.

איך לגלות בגידה

בגידה בין בני זוג היא עניין כאוב ומצער. בגידות הופכות להיות יותר ויותר נפוצות בעולם של היום, בעוד שבמקביל, שיעורי הגירושין בישראל גם הם עולים עם השנים. ישנם בני זוג שלא בטוחים אם ובכלל איך לספר על בגידה, שכן המשמעויות של הדבר כבדות – הן ברמה הזוגית והמשפחתית, והן ברמה המשפטית ככל שמדובר באישה שבגדה, והתיק יידון בבית הדין הרבני.

בהיבט המשפטי, כאשר אישה תוהה איך לספר על בגידה, ובמידה שהיא סבורה שהדבר יוביל לגירושין, כדאי שתתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה. פנייה אל עורך דין מומלץ בתחום דיני המשפחה היא הכרחית, כדי שיהיה ליווי מקצועי ומנוסה לאורך הדרך. תביעות גירושין יכולות להיות ממושכות, וסוחטות רגשית, ולכן חשוב מאוד שעורך הדין יהווה קרקע יציבה לאורך הדרך.

קצת עלינו

אנו מאמינים כי לכל לקוח ולקוחה קיימת הזכות לקבל את השירות המשפטי האופטימלי עבורם, ואנחנו פועלים יום ביומו למען זכויותיהם של כלל לקוחותינו. אין ספק שתחום דיני משפחה הינו תחום מורכב וסבוך, הטומן בחובו רגישויות רבות המצריכות עדינות, אוזן קשבת, תמיכה וליווי צמוד. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן עבורכם!

עורך דין אביב סטרול סיים בהצלחה את קורס דיני משפט עיברי בבית הדין הרבני

הוא ייצג אתכם שם הכי טוב שאפשר

לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי במשרד עו"ד אביב סטרול, לחצו כאן ליצירת קשר לייעוץ ראשונית ונציגינו ישמחו לעמוד לשירותכם!

תוכן עניינים

5 נקודות על דמי מזונות

מזונות ילדים ומזונות אישה גירושין הם לא רק אקט משפחתי כואב ופוגעני, אלא גם אקט בעל השלכות משפטיות בעלות אופי ייחודי מאוד, בישראל יותר מביתר

קרא עוד »
תמונת הורים בעימות של משמורת משותפת

3 נקודות חשובות איך מוכיחים ניכור הורי

אין סיבה אחת לניכור הורי. זה יכול להיות בן זוג שברצונו לנקום בבן הזוג השני באמצעות השימוש בילדים. זה יכול להיות ניסיון לסחוט את בן הזוג, אם זה לצורך העברת כספים אחת, ואם זה לצורך הגדלת סכום המזונות שנפסק במהלך הליך הגירושין. זה יכול להיות פריקת זעם שיש כלפי ההורה השני, וגם זה, באמצעות ילדו. בתי המשפט בישראל רואים את התופעה מאוד בחומרה, ודורשים לטפל בה באופן מיידי.

קרא עוד »

גירושין לבעלי עסק ולעצמאים

גירושין לעצמאים מה הופך גירושין לעצמאים, כלומר מצב בו אחד מבני הזוג או שניהם עצמאים, להליך מיוחד ושונה מהליך גירושין בו שני בני הזוג שכירים?

קרא עוד »
גירושים אזרחיים אינם פשוטים

גירושים אזרחיים

במאמר זה נדון בגירושים אזרחיים. למעשה, כפי שנסביר להלן, לא קיים במדינה ישראל הליך משפטי רשמי של "גירושים אזרחיים". כאשר אנו מדברים על גירושים אזרחיים

קרא עוד »
הסכם גירושין לדוגמא

דוגמא ל הסכם ממון 

התהליך המשפטי של גירושין הוא מורכב מאוד ומורכב מחוקים, תקנות והלכות שונות. עורך דין מיומן בתחום זה יכול להבין ולהסביר את הפרטים והחוקים הנוגעים לתהליך הגירושין, את הזכויות והחובות שלך, ואת האפשרויות המשפטיות הקיימות לך ספציפי ובכלל.

קרא עוד »