×


תפריט נגישות

גירושין לבעלי עסק ולעצמאים

גירושין לעצמאים


מה הופך גירושין לעצמאים, כלומר מצב בו אחד מבני הזוג או שניהם עצמאים, להליך מיוחד ושונה מהליך גירושין בו שני בני הזוג שכירים? התשובה לשאלה זו נוגעת לאחד השלבים המרכזיים והמורכבים בכל הליך גירושין- שלב חלוקת הרכוש בין בני הזוג.

אחד הגורמים המאפיינים עצמאים הוא שלעיתים רבות, לוקח זמן עד שהעסק אותו פתח העצמאי מניב רווחים. בשלב זה הוא נסמך בדרך כלל על בן זוגו מבחינה כלכלית. נקודה נוספת היא שפעמים רבות עצמאים נדרשים לעבודה סיזיפית וממושכת, כך שבן או בת הזוג שאינם עצמאיים נדרשים לנהל את משק הבית ולגדל את הילדים כמעט בעצמם, וכפועל יוצא להימנע מפיתוח קריירה משלהם ולעבוד בעבודה מכניסה.

 

 

גירושין לבעלי עסקים


עניינים אלו ישפיעו על השאלה האם העסק אותו הקים אחד מבני הזוג נחשב כרכוש משותף אשר יש לחלקו שווה בשווה בין בני הזוג. חשוב להבין כי כאשר אנו מדברים על "עסק", איננו מדברים רק על העסק במובנו המוחשי- הפיזי. אלא גם על הכנסותיו העתידיות של העסק.

בנוסף, תעלה השאלה האם יש לחלק בין בני הזוג את המוניטין של העסק, שאלה זו נוגעת לענייני קניין רוחני- כמה שווים הנכסים הלא מוחשיים של בית העסק, אשר הושגו אמנם על אחד מבני הזוג, אך התמורה להשקעת בן הזוג השני בניהול הבית, תוך ויתור על פיתוח קריירה משל עצמו.

נקודה נוספת נוגעת לשאלה כיצד יש לחלק את העסק עצמו. בניגוד לעבודה בשכירות שאינה כוללת נכסים מוחשיים, בית עסק כולל נכסים כאלה, כאשר חלוקתם של הנכסים (לדוגמא, מכירת בלי מקצוע, בית עסק וחלוקת הרווחים) תפגע בקיומו של בית העסק.

עד כה העלנו שאלות, במאמר קצר זה ננסה לתת תשובות, ראשוניות אמנם, למצב המורכב של גירושין לבעלי עסקים ועצמאים.

 

 

חלוקת רכוש בנוגע לעסק שניהל אחד מבני הזוג


חוק יחסי ממון קובע כי כאשר בני זוג (לאו דווקא נשואים, גם ידועים בציבור) צברו נכסים במהלך שנות נישואיהם, אותו רכוש נחשב רכוש משותף לשני בני הזוג ויחולק ביניהם בשווה בעת הפרידה זה מזו, ללא קשר לשאלה מי בן הזוג אשר "בזכותו" הושג הנכס.

בחלק מהחלוקה, מחולקים הנכסים, האופציות והמניות הקשורים בנכס. בנוסף, מחלוקים הנכסים הרוחניים הקשורים בנכס כמו מוניטין, וכן יכולים להיות מחולקים נכסים עתידיים שירוויח העסק (בדרך כלל כאשר רווחים אלה יגיעו ברמת וודאות גבוהה).

יחד עם זאת, בחלוקה בין בני הזוג, יחולקו גם הנכסים ה"שליליים" הקשורים בעסק, כדוגמת חובות, תביעות פתוחות כנגד העסק ועוד. את שקלול שווי הנכס כולו אשר יחולק בין בני הזוג קובע בדרך כלל אקטואר או מומחה חברות מטעם בית המשפט אשר יעריך את שווי החברה. יחד עם זאת, לעיתים מחביא בן הזוג בעל העסק חלק מנכסי העסק, ומצד שני לעיתים הערכת המומחה תהיה מוגזמת. לכן, מומלץ לשני בני הזוג להיות מיוצגים על ידי עורכי דין מומחים למצבים כאלה אשר יוכלו להתנגד להערכת המומחה בפני בית המשפט.

 

 

מה הפתרון לבן זוג עצמאי שאינו רוצה שהעסק יחולק עם בן הזוג השני


הכלי היחיד העומד כיום לטובתו של בן זוג אשר רוצה להימנע מחלוקת רכוש שהשיג, לתפיסתו, בצורה עצמאית וללא עזרת בן הזוג השני, הוא הסכם ממון. הסכם ממון הוא הסכם משפטי אשר קובע מה תהיה חלוקת הרכוש בין בני הזוג במקרה בו ייפרדו ואמור לגבור על חוק יחסי ממון.

חשוב לציין כי הסכם ממון אינו פתרון אולטימטיבי ובתי המשפט בישראל פסקו לעיתים על חלוקת רכוש למרות קיומו של הסכם ממון. לכן, חשוב לפנות לעורך דין מומחה להסכמי ממון שיערוך עבורכם הסכם ממון שייתן פתרון מיטבי, ויהיה גלוי לגבי סיכויי הצלחתו לגבור על חוק יחסי ממון.

 

 

טיפים לבעל עסק שמתגרש


כאשר שותפים המחזיקים עסק משותף מעוניינים להיפרד זה מזה, אמנם נוצר תהליך מורכב אך הסיכויים לפגיעה בעסק עצמו נמוכים. הסיבה לכך ברורה- שני בעלי העסק מעוניינים ברווחיותו של העסק שכן יש להם חלק ממשי ברווחיו.

 

מנגד, במצב בו עסק מחולק בין בני זוג, אשר אחד מהם לא היה קשור לעסק, מעורבים בתהליך גורמים כלכליים אחרים אליהם נוספים גם עניינים רגשיים שונים אשר פחות קיימים במערכת יחסים עסקית. בנוסף, בניגוד לשותף עסקי, בן הזוג אינו מכיר את העסק במדויק ועלול לדרוש מחוזר הבנה פעולות אשר יגרמו לקריסת העסק.

 

לאור כל זאת, במקרה בו בעל עסק מתגרש, עליו להבין כי עסקו נמצא בסכנה ממשית שכן חלוקת הרכוש עלולה להביא לקריסתו. להלן, מספר טיפים לבעל עסק המתגרש כדי לצמצם את האפשרות לפגיעה כמה שניתן.

 

במקרים רבים, ניתן לראות את ההכרזה על חלוקת בית העסק בין בני הזוג כסוג של "השתלטות עוינת" מצד בן הזוג על בית העסק. משכך, ניתן להשתמש בכלים המתאימים למניעת "השתלטות עוינת" במהלך העסקים הרגיל. למשל, יצירת גלולת רעל (קשיים אשר רק בעל העסק "האמיתי" יוכל לפתור), והעמדת חזית של ספקים או נושים שתמנע מבן הזוג להיכנס לניהול העסק בעצמו.


יש להבין כי מרגע שהחל הליך הגירושין כל פעולות העסק תהיינה חשופות וגלויות וכי מן הסתם בן הזוג עוקב בעיניים פקוחות אחר כל פעולה עסקית. לכן, יש להיזהר מביצוע פעולות בעייתיות אשר מבוצעות בדרך כלל, אך לא במצב בו כל פעולה נבחנת בשבע עיניים.


המאבקים במהלך המשפט על חלוקת העסק והערכת שוויו גורמים נזקים מתמשכים לעסק, אשר עלול אף להיות משותק במהלך ההליכים המשפטיים. לכן, ברוב המקרים כדאי לשאוף לסיום הליכי הגירושין כמה שיותר מהר.


חשוב להיות מלווה על ידי עורך דין בעל ניסיון, בדגש על ניסיון בחלוקת עסק בהליך גירושין, לא "לפעול מהבטן" ולוודא כי כל פעולה שנעשית נעשית מתוך שיקולים רציונליים ועל פי חוק.


קצת עלינו


אנו מאמינים כי לכל לקוח ולקוחה קיימת הזכות לקבל את השירות המשפטי האופטימלי עבורם, ואנחנו פועלים יום ביומו למען זכויותיהם של כלל לקוחותינו. אין ספק שתחום דיני משפחה הינו תחום מורכב וסבוך, הטומן בחובו רגישויות רבות המצריכות עדינות, אוזן קשבת, תמיכה וליווי צמוד. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן עבורכם!

לקבלת ייעוץ וייצוג משפטי במשרד עו"ד אביב סטרול, לחצו כאן ליצירת קשר לייעוץ ראשונית ונציגינו ישמחו לעמוד לשירותכם!

צור קשר

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.