×


תפריט נגישות

פניות אחרונות מהאתר

משרד עורכי דין סטרול ושות

12-07-2024 14:15

משרד עורכי דין סטרול ושות

22-07-2024 22:34

3 נקודות חשובות איך מוכיחים ניכור הורי

לא נעים להגיד, אבל אם בעבר המושג ניכור הורי היה מושג לא מוכר, היום, כשאחוזי הגירושין גבוהים כל כך, הוא הפך למושג מוכר וידוע. ועדיין, כנראה שהשאלה איך מוכיחים ניכור הורי? ומה עושים כשבמסגרת הליך גירושין מגיעים לדבר על המושג הזה? כל הפרטים במאמר שלפניכם.

 

ניכור הורי – מה זה אומר?


אז כמובן לפני שנכנסים לשאלה איך נוכיח ניכור הורי, עלינו להבין מה זה אומר בכלל? מה משמעות המושג? אז פרופ' ריצ'רד גרנדר, שחקר את הנושא מקרוב, חילק בין שלושה מצבים שונים הקשורים למושג. הראשון הוא ניכור הורי קל. במצב כזה, הילד בעצם חווה ניכור קל כלפי מי מהוריו. הניכור הזה יכול להיפסק די בקלות. הסוג השני הוא ניכור הורי ברמה בינונית. מה זה אומר? אחד ההורים כן מסית כנגד ההורה השני, אך עדיין מאפשר לו להיפגש אתו, כשיש צו של בית משפט המחייב זאת. לבסוף, ישנו ניכורי הורי חמור. שזה כשההורה עושה הכול, ואפילו משתמש באמצעים שאינם חוקיים כדי למנוע כל קשר בין הילד להורה השני. לצערנו יש מקרים כאלה, ולא מעט.

 

הסיבה לניכור הורי


אין סיבה אחת לניכור הורי. זה יכול להיות בן זוג שברצונו לנקום בבן הזוג השני באמצעות השימוש בילדים. זה יכול להיות ניסיון לסחוט את בן הזוג, אם זה לצורך העברת כספים אחת, ואם זה לצורך הגדלת סכום המזונות שנפסק במהלך הליך הגירושין. זה יכול להיות פריקת זעם שיש כלפי ההורה השני, וגם זה, באמצעות ילדו. בתי המשפט בישראל רואים את התופעה מאוד בחומרה, ודורשים לטפל בה באופן מיידי.

וכך קבע השופט ארז שני בתיק שנידון אצלו בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, בתלה"מ (משפחה תל אביב-יפו) 1503-02-18 נ. ט נ' ע. ט ‏"ניכור הורי הוא תופעה בלתי חוקית והאם אינה רשאית "להסתתר" מאחורי גבם הצר של הקטינים ולומר כי הם אינם רוצים באב. חובתה של האם לגרום לכך שהילדים יהיו בקשר עם אביהם ואם אין היא מסוגלת לעשות זאת או אינה רוצה לעשות זאת –אין היא ראויה להיות משמורן" ידוע גם על מקרה אחר, בו עיכב בית הדין הרבני, האחראי על הליך הגירושין, בקשה של אב לחלוקת רכוש, משום שבית הדין הבין שמדובר באב שגורם לניכור ילדיו כלפי אם הילדים. כפי שניתן לראות טיפול בניכור הורי, עומד במקום גבוה ברשימת הדברים הדורשים טיפול בבתי המשפט לענייני משפחה.

 

אז איך מוכיחים ניכור הורי?


השאלה נדונה כבר מספר פעמים בפסיקה, בין השאר, נקבע על ידי בית המשפט, כי על ההורה הטוען לניכור הורי יש להביא ראיות אובייקטיביות, ובית המשפט לא יכול להסתמך על תחושות סובייקטיביות  של אותו הורה. הנטל להוכיח את קיום הניכור ההורי, תמיד מוטל על כתפי ההורה שביקש מלכתחילה לטעון שזה קיים. בנוסף, יש לציין, שבית המשפט, כשהוא רוצה להכריע במקרה של טענה לניכור הורי, אמור למנות אפוטרופוס לדין, שייצג את היחד שבעניינו דנים, ויגן על טובתו האישית. בנוסף, בית המשפט יכול לבקש את חוות דעתה של עובדת סוציאלית שתבחן את המקרה, ותגיש את התייחסותה לבית המשפט ביחס לשאלה האם מתקיים ניכור הורי או שלא.

אז שלוש שאלות מרכזיות הנשאלות לא מעט:

 

ניכור הורי איך חיים עם זה?

 


 אז קודם כל, אל תישארו עם הבעיה לבד. היעזרו בגורם ניטרלי מקצועי, שיתערב ביניכם ובין ההורה השני. אם הגעתם למצב כזה, הסכסוך הוא לא קטן, יש בו הרבה אמוציות, ואתם צריכים מישהו חיצוני שיעזור לכם להתמודד עם זה. בנוסף, אל תחכו, אל תמתינו, טפלו בסיפור ובעצמכם במהירות האפשרית. וזכרו, בסוף, ילדיכם אוהבים אתכם, אל תיעלבו מהם, אל תפתחו כלפיהם אנטי. אתם בסוף המבוגרים בסיפור. ושתפו חבר טוב, או מישהו קרוב במה שעובר עליכם, כפי שכבר נאמר, אל תהיו לבד בסיפור הזה.

 

איך להתמודד עם ניכור הורי?


הסיפור פה הרבה פעמים הוא אי יכולת של הילד להכיל את הכעס הקיים על שני ההורים, וכתוצאה מכך בחירת צד כלשהו. יש לציין שבתוך תוכו, הילד כל הזמן יחפש סימנים להיותו אהוב, ולכן, גם אם קשה, גם אם הילד מסרב לדבר אתכם, נסו להעביר מסרים של אהבה לילד בכל דרך שעולה על דעתכם, גם אם זה הודעה, וגם אם זה מתנת יומולדת שמראה מחשבה. אל תוותרו על האופטימיות ועל ההבנה שיום אחד הילד יתייחס אליכם אחרת, ואל תוותרו על הילד עצמו.

 

רוח בית המשפט –  ניכור הורי


כפי שכבר נאמר, בתי המשפט מזמן הכירו בנזק הנפשי הגדול שנגרם לקטנים כתוצאה מתופעת הניכור ההורי. בתי המשפט מצאו מספר דרכים להילחם בתופעה. אם זה בהתערבות ישירה וצעדי ענישה כנגד ההורה המנכר, ואם זה צעדי מניעה. בין השאר נותנים בתי המשפט צו הפניה לתכנית התערבות בקהילה. ההורה המנכר יוצא להדרכה עם איש מקצוע, והקטין מופנה למסגרות טיפוליות. בית המשפט גם יכול למנות "מתאם הורי", בעל תפקיד חיצוני שיקבל את ההחלטות כשההורים לא מסכימים. בית המשפט גם יכול להפנות למרכז קשר, שהוא חלופה טיפולית, במקום הליך משפטי. בנוסף, ישנם שופטים שמחייבים את ההורה המנכר בהפקדת פיקדון, ובמקרה שהוא מרד את ההסדר הטיפולי, הפיקדון מחולט.

לסיכום, מדובר בתופעה קשה ועצובה. כשאתם נתקלים במצב כזה, היעזרו בעורך דין שמתמחה בניכור הורי, ויודע  לטפל בניכור הורי כחוק, יודע על הפסיקה, והתמודדות עם מצבי ניכור הורי שמביאים לטיפול מזונות. מצד שני, עורך דין שבאמת מבין בתחום יסייע לכם להוכיח שהילד אינו בקשר עם ההורה, לא בגלל הסתה, אלא בשל סיבות אחרות. אותו עורך דין יפנה אליכם למינוי אפוטרופוס לדין שיפעל לטובת הילד וצרכיו.

לא כל עורך דין מנוסה בדיני משפחה יכול להיות עורך דין משמורת משותפת טוב, מדובר בנושא ספציפי עם התמחות אופיינית לו. עורכי דין משפחה נוטים לעסוק במקרים רבים בעיקר בשאלות של חלוקת רכוש, לעומתם עורך דין מומלץ לתביעות משמורת משותפת הוא עורך דין שהתנסה בייצוג ספציפית בנושא זה, ומסוגל להציע בו את הייצוג האידיאלי.

אנו מאמינים כי לכל לקוח ולקוחה קיימת הזכות לקבל את השירות המשפטי האופטימלי עבורם, ואנחנו פועלים יום ביומו למען זכויותיהם של כלל לקוחותינו. אין ספק שתחום דיני משפחה הינו תחום מורכב וסבוך, הטומן בחובו רגישויות רבות המצריכות עדינות, אוזן קשבת, תמיכה וליווי צמוד. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן עבורכם!

קבלו הצעת מחיר

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.