×


תפריט נגישות

5 נקודות איך מתחילים תיק גירושין

אדם, גבר או אישה, שמתחתן, אינו מעלה על דעתו בדרך כלל את אפשרות הגירושין, רק כאשר החיים הזוגיים נעשים קשים מאוד נעשית ברירת הליך הפרידה הכואב לאפשרות עדיפה על פני המציאות הקיימת. למותר לציין כי הליכי הגירושין הם מהתהליכים המשפטיים הקשים יותר מבחינה רגשית, והוא כרוך במגוון הליכים ומורכבויות שאינם מלווים שום תיק משפטי רגיל – הסמכויות המקבילות של בית המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים, סוגיות המזונות, חלוקת הרכוש והמשמורת ועוד ועוד.

 

איפה מתגרשים


למעשה עוד לפני שפותחים בתהליך גירושים, חשוב להחליט באופן עצמאי ופנימי שזוהי הברירה העדיפה, ושבכוונתך להיפרד מבן או בת זוגך. אין שום "כלל זהב" מתי אמורים להתגרש ומתי לא (למעט כמובן מקרים קשים של אלימות וכד'), אך כל הליך מעין זה מתחיל בהחלטה פנימית – אני מעוניין/ מעוניינת להתגרש. זו החלטה לא קלה כלל ועיקר, ומומלץ בחום להתייעץ עם אנשי מקצוע – החל מפסיכולוג או עובדת סוציאלית ועד עורך דין וכמובן בני משפחה, כדי לוודא שההחלטה כבדת המשקל מתקבלת באופן שקול, רצוני ואחראי.

תהליך גירושים עשוי להתנהל בשני אופנים – בהסכמה או שלא בהסכמה. גירושין שלא בהסכמה, בדומה לכמעט כל הליך משפטי, מתחיל בהגשת מסמך המצהיר על רצונו של אחד הצדדים להיפרד מבן זוגו. במדינת ישראל המסמך הפותח את הליך הגירושין הוא "בקשה ליישוב סכסוך" המוגש לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני.

עם הגשת המסמך נפתחת "תקופת הגישור" – פרק זמן בו על פי חוק שני הצדדים מחוייבים לנסות ולגשר על הפערים ביניהם, במטרה לצמצם את המחלוקות והעוינות ההדדית ולאפשר או תהליך פרידה מהיר ורגוע יותר או במקרים מסוימים – למנוע את הפרידה כלל ועיקר. במהלך תקופת הגישור הצדדים מחוייבים להגיע לפגישות סדירות ביחידת הסיוע בשיתוף פסיכולוגים ועובדים סוציאליים, ובמהלכה לא ניתן יהיה לפנות כמעט לאף ערכאה משפטית למעט בפניות הדחופות ביותר.

 

תהליך גירושים ברבנות


עם תום תקופת הגישור ולאחר שהצדדים לא הצליחו להגיע להסכמה ניתן להגיש את תביעת הגירושין באחת מן הערכאות – בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. חשוב להבין שבמדינת ישראל, ישנן שתי ערכאות שיפוטיות שמטפלות בהליך הגירושין – בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הדתיים.

הסמכות להכריז על גירושין (ולמעשה גם על נישואין) מסורה באופן בלעדי אך ורק לערכאות הדתיות, והערכאה הרלוונטית נקבעת לפי ההשתייכות הדתית של בני הזוג (עבור זוג מוסלמי – בית הדין השרעי, לנוצרים – בית הדין הכנסייתי וליהודים – בית הדין הרבני). למעט מקרים נדירים בית המשפט לענייני משפחה אינו מוסמך להכריז על גירושין.

הליך גירושים ברבנות, לדוגמא, מתבצע מסורתית עם כתיבת "גט" הניתן בהסכמה הדדית מהבעל לאישה, כאשר אין הסכמה הדדית למתן הגט או קבלתו יעוכבו הגירושין. חשוב לזכור שגם כאשר ניתן גט ומסתיים קשר הנישואין, ההליך המשפטי ביחס לגירושין אינו נגמר כלל, ולרוב יידרשו עוד דיונים רבים כדי להסדיר סוגיות נלוות לאורך שנים.

 

הליך גירושין מהיר


לגבי יתר ההליך, לשתי הערכאות ישנה סמכות מקבילה וחופפת למעשה, התלויה ב"מירוץ הסמכויות" – דהינו בית המשפט או בית הדין שאליו תוגש תביעת הגירושין ראשון הוא יהיה בעל הסמכות לטפל ביתר הנושאים הנידונים במהלך הגירושין – חלוקת הרכוש, מזונות אישה, מזונות ילדים, הסדרי משמורת ועוד ועוד.

לאנשים שונים עשויה להיות העדפה שונה ביחס למקום בו יעדיפו שיתברר תיקם ובמקרים רבים העדיפות כלל איננה ברורה מאליה, חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין מנוסה ומקצועי בכל שלב כדי להבין כיצד כדאי ונכון להתנהל, ומה ישמור על זכויותיך באופן המירבי.

מאחר שהליך גירושין כולל לרוב הליכים רבים כל כך ונושאים סבוכים ומורכבים, שלא לדבר על העוינות המלווה את ההליך כולו – אחת הדרכים לוודא שהליך הגירושין יתנהל בצורה המיטבית הוא לעשות זאת במהירות, לעבור את השלבים השונים עם כמה שפחות מכשולים ועיכובים כדי לאפשר לשני בני הזוג להתחיל בחייהם החדשים בנפרד בקלות יחסית.

 

הליך גירושין בהסכמה


לא תמיד הליך גירושין מהיר אפשרי, אך תנאי הכרחי כדי לקדם הליך גירושין מהיר הוא – גירושין בהסכמה. אם שני בני הזוג מסכימים על רצונם ההדדי להיפרד, ויחסיהם תקינים במידה המאפשרת לעשות זאת מתוך הסכמה רגועה ומחושבת ניתן יהיה לנסח הסכם גירושים. הסכם זה יכלול את הסכמת בני הזוג להפרד, הסדרי מזונות, רכוש ומשמורת – ולאחר ניסוח ההסכם יהיה ניתן להגישו לאישור בית המשפט (או בית הדין), ולכשיאושר – ההליך יהיה מהיר ופשוט באופן יחסי.


הליך גישור בגירושין


אמנם הליכי גירושין רוויים בדרך כלל ברגשות קשים שנצברו מתקופת הנישואין ושפורצים בעוינות רבה במהלך ההתנצחות המשפטית על סוגיות רכוש ומשמורת, וה"קרב" בין בני הזוג הופך באופן טבעי את התהליך כולו למסורבל הרבה יותר וכואב הרבה יותר עבור כל הצדדים.

כדי לנסות ולהגיע להסכמה בדבר פרטי הגירושין ניתן לפנות להליך גישור, בנוסף לתקופת הגישור המחוייבת על פי חוק, במסגרתו מגשר מנוסה, בליווי עורכי הדין של הצדדים ולעיתים גם תמיכה מקצועית מתחום הפסיכולוגיה, יסייעו לבני הזוג להגיע להסכמות והבנות שיהפכו את ההליך כולו לפשוט ורגוע יותר.

אנו מאמינים כי לכל לקוח ולקוחה קיימת הזכות לקבל את השירות המשפטי האופטימלי עבורם, ואנחנו פועלים יום ביומו למען זכויותיהם של כלל לקוחותינו. אין ספק שתחום דיני משפחה הינו תחום מורכב וסבוך, הטומן בחובו רגישויות רבות המצריכות עדינות, אוזן קשבת, תמיכה וליווי צמוד. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן עבורכם!

צור קשר

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.