×


תפריט נגישות

3 נקודות חשובות שכדאי לך לדעת על משמורת משותפת

מה זה משמורת משותפת


פירוקה של משפחה, גם כשהדבר בלתי נמנע ולטובת כל הנוגעים בדבר, הוא אירוע קשה ומורכב מאוד. מלבד המטען הכאוב והכבד ששני הצדדים נושאים, הגירושין עצמם כרוכים בהליכים משפטיים לעומתיים הנוטים בקלות רבה להסלים ולהכאיב עוד יותר לכל מי שקשור בנושא. הנושא הרגיש ביותר וכנראה גם כבד המשקל ביותר, המלווה במרבית המקרים הליכי גירושין – הוא מעמדם של ילדי הזוג המתגרש ביחס להורים. ההכרעה בשאלה אצל מי ימשיכו הילדים להתגורר?" טומנת בחובה עולם שלם של מורכבויות וניואנסים עדינים ביותר, נושא זה מכונה בעגה המשפטית – שאלת המשמורת.

 

 

מהי משמורת?


בעת גירושין, הסדרי המגורים עבור ילדי הזוג הקטנים מגיל 18 (גיל הבגרות המשפטית בישראל) ייקבעו בצו בית המשפט (או בית הדין הרבני) ולאחר הליך ייעודי. מעת שזוג בוחר להתחיל בהליך גירושין ולהגיש בקשה ליישוב סכסוך ניתן להגיש גם תביעת משמורת והיא תביעתו של אחד ההורים לדרוש שילדיהם יתגוררו אצלו ותחת חסותו עד הגיעם לבגרות.

לאחר הגשת הבקשה (וכתב ההגנה שמנגד, ככל שישנו), בית המשפט יורה לפקיד הסעד באזור מגורי הזוג לבחון את מצבם של בני הזוג, יחסם עם ילדיהם וכלל נסיבות העניין ולהגיש דו"ח מפורט בנושא. על פי חוק מחוייב השופט גם לראיין את הילדים עצמם ולהתחשב בדעתם, ולאור כלל חוות הדעת ולפי מיטב שיקול הדעת והוראות החוק יכריע השופט מה יהיו הסדרי המגורים.

 

 

משמורת משותפת


כיום ישנם שני סוגי הסדרי מגורים עיקריים המקובלים בעת גירושין – משמורת מלאה ומשמורת משותפת. במקרה של משמורת מלאה, אחד ההורים מקבל את האחריות העיקרית על גידול הילדים המשותפים, הם יתגוררו עימו רוב ימות השבוע ואילו ההורה השני יהיה זכאי לפגוש בילדים בתדירות מסוימת שייקבע בית המשפט לפי נסיבות העניין.

משמורת משותפת, לעומת זאת, היא מצב בו בית המשפט מכריע ששני ההורים מתאימים במידה זהה לגידול הילדים, וכי מאחר ששניהם מעוניינים להיות שותפים במידה שווה בכך – הילדים יתגוררו במידה שווה לסירוגין אצל שני ההורים. תכליתה של משמורת משותפת היא לסייע לילדים, אך ורק כאשר הדבר מתאים, לשמור על קשר בריא וטוב עם שני הוריהם, מה שעשוי להקל במידת מה על התפתחותם ועל התמודדותם עם הגירושין עצמם. בנוסף, שותפות מלאה של שני ההורים בגידול הילדים עשויה להקל במקרים מסוימים על אחד הצדדים שהיה עשוי להתקשות בגידול הילדים לבדו.

 

 

משמורת משותפת ללא הסכמת האם


הקביעה בדבר משמורת נתונה, כאמור, לבית המשפט (או לבית הדין הרבני) ולו בלבד, ההורים יכולים להציג את טענותיהם ואת דרישותיהם, אך המילה האחרונה בנושא שמורה לשופט. הסדר זה הופך דה פאקטו את השופט למעין אפוטרופוס הממונה על טובת הילדים ואחראי לייצג את האינטרסים שלהם ללא הטיה חד צדדית משמעותית.

יחד עם זאת, חשוב לדעת שבסיטואציות מסוימות קובע החוק מראש כלל עקרוני בנושא הכרעה במשמורת, קביעה ממנה נדיר שבית המשפט יסטה. כך לדוגמא, עבור ילדים מתחת לגיל 6 קובעת "חזקת הגיל הרך" שלמעט בנסיבות חריגות ביותר תוענק לרוב משמורת מלאה לאם בשל הקרבה הטבעית והצורך הביולוגי לעיתים של ילדים בגיל זה כלפי אימם.

יחד עם זאת, היותו של בית המשפט קובע המילה האחרונה בנושא המשמורת יוצר מצבים מורכבים. בשנים האחרונות הולכים בתי המשפט ומאמצים תפיסה הדוגלת בכך שמשמורת משותפת היא הגישה העדיפה באופן עקרוני לשם פגיעה מינימלית בילדי זוג שהתגרש. לאור תפיסה זו נוצרים יותר ויותר תקדימים ומקרים בהם בתי המשפט לענייני משפחה קובעים משמורת משותפת נגד רצונה הכאוב של האם ואפילו בילדים מתחת לגיל 6.

 

עורך דין משמורת משותפת


ישנן לא מעט בעיות בנטייה גורפת לקביעת משמורת משותפת, אך לא קל להילחם בה. במקרים רבים כאשר אחד הצדדים יביע רצון, נכונות ואפשרות לגדל את ילדיו במשותף עם בן הזוג השני, וככל שאין תנאים בעייתיים מובהקים, ישנו סיכוי לא מבוטל שבית המשפט יאשר את התביעה למשמורת משותפת.

אחת הבעיות הבולטות בנושא קשורה באחד המאפיינים של משמורת משותפת: הפחתה בתשלומי מזונות הילדים. תשלומי מזונות ילדים מוטלים על ההורה בעל כושר ההשתכרות הגבוה יותר, וברוב מוחלט של המקרים מדובר על האב. גם אם האב אינו בעל כושר ההשתכרות הגבוה יותר, אם האם היא בעלת המשמורת המלאה עדיין תוטל עליו חובת מזונות ניכרת כדי להשתתף במאמציה ולהקל עליהם.

לאור ההנחה שבמשמורת משותפת שני ההורים חולקים שווה בשווה במאמצי גידול הילדים, כל אחד בזמנו שלו, גובה תשלומי המזונות מופחת בהתאם. מסיבה זו במקרים לא מעטים יהיו בני זוג שיעדיפו להגיש בקשה למשמורת משותפת, בעיקר לשם צמצום גובה תשלומי המזונות. כדי להילחם במצבים מעין אלו ישנו צורך בעורך דין מתאים כדי להבטיח שטובתם של ילדייך תישמר באופן המיטבי.

לא כל עורך דין מנוסה בדיני משפחה יכול להיות עורך דין משמורת משותפת טוב, מדובר בנושא ספציפי עם התמחות אופיינית לו. עורכי דין משפחה נוטים לעסוק במקרים רבים בעיקר בשאלות של חלוקת רכוש, לעומתם עורך דין מומלץ לתביעות משמורת משותפת הוא עורך דין שהתנסה בייצוג ספציפית בנושא זה, ומסוגל להציע בו את הייצוג האידיאלי.

אנו מאמינים כי לכל לקוח ולקוחה קיימת הזכות לקבל את השירות המשפטי האופטימלי עבורם, ואנחנו פועלים יום ביומו למען זכויותיהם של כלל לקוחותינו. אין ספק שתחום דיני משפחה הינו תחום מורכב וסבוך, הטומן בחובו רגישויות רבות המצריכות עדינות, אוזן קשבת, תמיכה וליווי צמוד. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן עבורכם!

צור קשר

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.